Voorste kruisband

Wat is een voorste kruisband letsel?

Een kruisbandletsel is een traumatisch letsel. We onderscheiden een voorste en een achterste kruisband. De kruisbanden liggen centraal in de knie en kruizen elkaar.

De voorste kruisband loopt van achter naar voor en stabiliseert de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voor.

De achterste kruisband loopt van voor naar achter en stabiliseert de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar achter.

Voorste kruisbandletsels zijn het meest voorkomend en zijn vaak sportletsels (voetbal, skiƫn, basketbal, squash)

voorste kruisband

Behandeling en revalidatie

  • Mobiliteit behoud is belangrijk na een kruisbandletsel.
  • We combineren mobiliserende oefeningen met krachtoefeningen en functionele oefeningen.
  • Naast de oefentherapie in het revalidatiecentrum, lassen we ook outdoor sessies in. In functie van de beoefende sport, kiezen we het terrein dat het best aansluit bij de klant. Op deze manier krijgen we de klant zo snel mogelijk opnieuw op het beginniveau.
  • Bij sporters is het belangrijk om ze zo snel mogelijk op het niveau van voorheen te brengen. Daarom wordt in de oefentherapie vaak al conditietraining ingelast, in combinatie met functionele oefeningen op het terrein van de sporter, zodat de sporter zo snel mogelijk de normale trainingen kan hervatten.