Hamstring blessure

Wat is een hamstring blessure

Er zijn 3 spieren die samen de hamstrings worden genoemd. De eerste twee spieren lopen vanaf de zit beenknobbel naar de binnenkant van de knie, terwijl de biceps juist naar de buitenkant van de knie loopt. Bij een hamstring blessure is dus een van deze drie spieren beschadigd.

hamstring blessure

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak is een verrekking of scheuring van de spieren.

Een hamstring blessure een acute vorm of een chronische vorm zijn. De acute vorm is te herkennen aan een duidelijke aan te wijzen pijnplek aan de achterkant van het bovenbeen. Vaak als gevolg van een plotselinge krachtstoename of versnelling, dit gebeurt vaak bij sporten zoals: voetbal, springsporten of racketsporten.

De chronische vorm wordt gekenmerkt door een pijn die langzamerhand aan erger wordt. Deze pijn is in de begin fase moeilijk aan te wijzen, en word vaak veroorzaakt door het gedurende lange tijd herhalen van een beweging. 

Behandeling

 • De behandeling hangt af van de grootte, de gradatie, de plaats en de oorzaak van de blessure. We starten dus steeds met een analyse van de blessure.
 • We werken eerst op de mobiliteit van de spier: proberen de beweeglijkheid van de spier te verbeteren: een eerste fase van relatieve rust. We stellen een programma op met oefeningen geïntegreerd in een hele spiergroep. De oefeningen houden rekening met de pijn die de klant voelt.
 • We combineren mobiliserende oefeningen met krachtoefeningen en functionele oefeningen. We kijken naar:
  • het niveau van de klant voor de blessure
  • en de beoefende sport
  • de oorzaak van de spierblessure
 • Naast de oefentherapie in het revalidatiecentrum, lassen we ook outdoor sessies in. In functie van de beoefende sport, kiezen we het terrein dat het best aansluit bij de klant. Op deze manier krijgen we de klant zo snel mogelijk opnieuw op het beginniveau.
 • Bij sporters is het belangrijk om ze zo snel mogelijk op het niveau van voorheen te brengen. Daarom wordt in de oefentherapie vaak al conditietraining ingelast, in combinatie met functionele oefeningen op het terrein van de sporter, zodat de sporter zo snel mogelijk de normale trainingen kan hervatten.

Heeft u een hamstring blessure opgelopen?

Neem dan contact op voor een afspraak