Enkelband blessure

Wat is een verrekking of scheur van de enkelband?

Wanneer de voet verzwikt, dan kunnen de gewrichtsbanden rond het enkelgewricht uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemt men een verstuiking of verzwikking. Het is één van de meest voorkomende acute letsels in het dagelijkse leven, bijv door een misstap of stoeprand. Daarnaast is de enkeldistorsie ook de meest voorkomende sportblessure bij voetbal.

In de meeste gevallen verzwikt de voet naar binnen en zakt men door de enkel naar buiten toe waarbij de buitenzijde van de gewrichtsbanden aangedaan is. Dit heet ook wel een inversietrauma.

enkelband

Behandeling

 

  • Zodra de belastbaarheid dit toelaat beginnen we met actieve oefeningen, voornamelijk gericht op evenwicht en coördinatie. Hierbij wordt de moeilijkheidsgraad en belasting geleidelijk opgevoerd. Het accent ligt op de progressieve opbouw van de belasting.
  • Vooral bij sporters die hun enkels zwaar belasten, zoals voetbal, gaan we intensief trainen met kracht- en functionele oefeningen.
  • We willen op korte termijn streven naar zoveel mogelijk in de natuurlijke omgeving van de sporter te revalideren om zo snel mogelijk het normale trainingsschema te kunnen hervatten.

Heeft u uw enkelbanden gescheurd of verrekt?

Neem dan nu contact op voor een afspraak